artikel

Mer från fullmäktige

Motion
Om att kunna genomgå förebyggande cancerundersökningar på betald arbetstid.
Många kvinnor väljer bort erbjudanden om cellprovstagning och mammografi. Somliga tycker det är besvärligt medan andra anser att det blir ekonomiskt kännbart med ett ibland lönavdrag motsvarande en hel arbetsdag. Vi känner även män som erbjudits PSA-test men väljer bort det av samma skäl.
Vi anser att en bra personalpolitik borde ge förutsättningar till tjänstledighet med lön för förebyggande cancerundersökningar. Ibland erbjuds t ex mammografi i Strömsund och ibland måste kvinnan åka till Östersund. Alldeles oavsett var undersökningen erbjuds innebär det kostnader i olika grad beroende på var i kommunen kvinnan bor. Samma gäller för männens PSA-test.
Förebyggande cancerundersökningarna med bibehållen lön innebär inte bara en förmån för berörd person utan kan ha samhällsekonomisk betydelse. Vi är övertygade om att kommunanställda i högre grad än nu skulle anta erbjudandena från Region Jämtland/Härjedalen om de slipper gå förlustig lön för cellprovstagning, mammografi och PSA-test .
Vi föreslår kommunfullmäktige besluta
Att kommunanställda som erbjuds förebyggande cancerundersökningar, som mammografi, cellprovstagning och PSA-test, får göra dem med bibehållen lön.

För Vänsterpartiet

Peter Frost Kerstin Sjöberg Aron Kjellgren

Kopiera länk